Нове меню для шкільних їдалень презентували 24 травня 2021 року в Києві .Це і традиційні українські страви ,такі як полтавський борщ ,банош, шпундра.і популярні страви різних кухонь світу,як-от пудинг,синабон,лобіо. З ініціативи Олени Зеленської був проведений аудит харчування у їдальнях шкіл. який показав ,що більшість стандартів не оновлювались на протязі 30 років."завдання держави-зробити так,щоб діти були здорові, адже це-здоров я нації у майбутньому",- зазначає вона. За словами очільника МОЗ Віктора Ляшка"в Україні триває також і пандемія неінфекційних захворювань. І саме нездорове хрчування є тим фундаментом,пусковим механізмом,який запускає незворотні зміни". Кожна п ята смерть , за його словами , через те ,що люди їдять недостатньо корисної їжі. Натомість вживають багато солі, цукру, хліба, та досить мало свіжих фруктів,овочів,кисломолочних продуктів. Нові Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти діють з 1 вересня 2021 р. З меню повністю вилучені технологічно оброблені м ясні вироби,ковбаси,сосиски,сардельки. Дозволено спеції. Команда шеф-кухаря Евгена Клопотенка спільно з дієтологами та спеціалістами МОЗ розробили нові рецепти. Раціон незвичайний,різноманітний,меню повторюється раз на місяць.Зменшення рівня цукру і солі буде поступовим- здійснюватиметься у три етапи протягом півтора року. Ще не всі як батьки так і школярі сприйняли нововведення, особливо у сільських закладах освіти. Відповідно до меню, у Воробіївській гімназії учні отримують сніданок, вартість якого не перевищує для молодших школярів- 15 грн,старших-16 грн. У меню відсутні традиційні супи, борщі ,зменшено норми споживання хліба,цукру,солі. Натомість в раціон введено різноманітні,часом з невідомими для дітей приправами салати з буряка,капусти,моркви,помідор,огірків; додаються апельсини,мандарини,печені груші,яблука, оригінальні чаї та кампоти. Як бачимо,сніданок вітамінізований.
|