Понеділок, 29.04.2024, 19:32
Вітаю Вас Гість | RSS

Воробіївська гімназія

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19

Головна » 2013 » Грудень » 24 » Андріївські вечорниці
15:09
Андріївські вечорниці

«Ой Андрію, Андрію, даруй нам надію!» - гучно лунало 13 грудня з вуст Воробіївських  дівчат, учасниць Андріївських вечорниць.


З-поміж найбільших зимових свят чи не найвеселішим та найочікуванішим з давніх-давен був і залишається день Андрія, коли, за українським звичаєм, сільська молодь збиралася в одній хаті на так званих "великих” вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави .

Ніч на Андрія – одна з найтаємничіших та найколоритніших у році. Адже у цю ніч діються містичні речі. Незаміжні дівчата ворожать на свічках і навіть на черевиках, а парубки використовують  цей випадок, щоб позалицятися до вподобаної дівчини. Іноді батьки дівчат на ранок знаходять свій віз без коліс, хвіртку зняту з петель, а вікна – замазаними…

Підтримати традиції і водночас вдихнути в них дух сучасності, вирішили учні Воробіївської ЗОШ І-ІІ ст.

Прийняла вечорниці дбайлива господиня Мокрина (її роль успішно виконала учениця 8 кл. Побережна І.), та її вправна дочка Маруся (Мельник І.). Як і годиться, першими до оселі завітали дівчата із дзвінкими піснями. Очікуючи парубків-односельців, вони беруться до приготування та випікання головного атрибута свята – калити – символа Сонця, щастя, достатку, добробуту та надії.

З гучними та веселими піснями на вечорниці завітали й парубки, які принесли неабияку радість дівчатам. Хвалилися своїми покупками з базару й господар (Олійник Б.) з кумом (Кривим М.). Цього ж вечора намагався знайти свою суджену й Грицько сільський багач (Серветник П.). Жарти та сміх переповнювали.

Дівчата та парубки зібралися для того, аби разом пожартувати, як  колись це робили наші  дідусі та бабусі. Були на святі традиційні пригощання – вареники та калита, жарти та забави, не обійшлося і без ворожінь. Традиції у Воробіївці  шанують та підтримують.

 

Головне у заході те, що кожен учасник проявив свої можливості, якості характеру, які у звичному навчальному процесі малопомітні. А тому вечорниці стали ще одним чудовим кроком для зближення учнівського колективу та розкриття талантів наших учнів.

Відповідальними за проведення вечора були Підгурська Каріна Миколаївна (педагог-організатор) та Зелінська Катерина Олегівна (класний керівник 9-го класу).

Каріна Підгурська

Педагог-організатор

Переглядів: 414 | Додав: Катя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz